Activiteiten

Activiteiten van het Cultuurplatform Mariakerke.

Naast haar koepelfunctie en haar representatieve functie naar de Gentse overheid, werkt het Cultuurplatform Mariakerke actief mee aan het bevorderen van het culturele leven in Mariakerke. Zij geeft daartoe ondersteuning aan nieuwe culturele initiatieven in de gemeente, maar organiseert ook zelf activiteiten.

Periodiek terugkerende evenementen zijn:

  • Kunstenaarsroute

Evenement in samenwerking met het Cultuurplatform van Drongen. Onder de noemer Kunstenaarsroute laten lokale kunstenaars om gedurende twee dagen hun werken bewonderen. Vroeger gebeurde dit in hun ateliers, maar de laatste jaren mikt men vooral op niet alledaagse locaties. De toenmalige Culturele Raad Wondelgem (CRW) organiseerde de eerste Kunstenaarsroute in 1987. Ze werkten daarvoor samen met gelijkaardige adviesorganen in Drongen en Mariakerke en ook eenmaal met een groep kunstenaars uit Evergem. Sinds 2004 organiseren de (deel-)gemeenten Drongen en Mariakerke zelf deze Kunstenaarsroute. Er wordt een mooi parcours uitgestippeld dat je, gezellig fietsend of met de wagen, kunt afleggen. Het initiatief krijgt de financiële steun van de Stad Gent.

  • Kunstkader

CPM stippelt een wandelroute uit langsheen de ateliers en exporuimtes in Mariakerke. De deelnemende kunstenaars kunnen hun creatie in situ of in een exporuimte laten zien. U kan één creatie naar keuze een ‘kunst-kader’ geven d.i. een antwoord op de vraag waarom deze creatie voor u bijzonder is. U kan deze creatie ook laten ‘kaderen’ door een kunsthistoricus die dan materiaalkeuze, stijl, inspiratie, titel,… kan toelichten.

www.kunstkader.be

  • Amateursalon

Het Cultuurplatform heeft er een erezaak van gemaakt tweejaarlijks een salon voor amateurkunsten te brengen. Voordien maakte dit salon deel uit van de activiteiten die het Cultuurplatform tijdens de Zomerliefkermis bracht. Toen ging om een organisatie die om de twee jaar plaats greep. Het laatst gebeurde dit in 2011. Ook hier gebeurde een samenwerking met het Cultuurplatform Drongen. Sinds 2012 is het amateursalon een jaarlijkse organisatie geworden en grijpt het gedeeltelijk plaats in Mariakerke (gebruik van het ontmoetingscentrum De Pastorij) en Drongen ( de Campagne).

  • Klassiek Concert

Het Cultuurplatform ligt aan de basis van het concert met klassieke muziek, dat jaarlijks in Mariakerke plaats grijpt. De traditie werd gestart met een concert van La Petite Bande in het Kollekasteel. Hier gingen ook de meeste concerten door. Daarna werd gebruik gemaakt van de O.L.Vrouwkerk in Mariakerke Centrum en de H.Hartkerk in Mariakerke Kolegem. Ook hier ging het Cultuurplatform een samenwerking aan met een plaatselijke organisatie, met name de plaatselijke Davidsfondsafdeling. Hoogtepunten uit de recente programmatie waren het concert met Lieven Baert (cello-suites Bach), Anneleen Lenaerts (intussen eerste harpiste van de Wiener Philharmoniker) en Stephanie Proot (kandidaat bij de Koningin Elizabethwedstrijd voor piano in 2010). Het meest recentste concert vond plaats op 24.11.2012 met de bas Charles Dekeyser, de sopraan Anne-Sophie Sevens en de pianist Peter Jeurissen in de H.Hartkerk van Kolegem. Het werd georganiseerd door het Davidsfonds Mariakerke, met de medewerking van het Cultuurplatform.

  • Coördinatie van de culturele activiteiten op de Zomerliefkermis

Vanaf het ontstaan van het cultureel luik bij de jaarlijkse Zomerliefkermis tot en met de kermis 2011 werd door het Cultuurplatform ingestaan voor de coördinatie van de activiteiten die op het domein Claeys-Bouäert plaatsgrijpen. De nadruk lag hierbij op de samenwerking van de verschillende Mariakerkse verenigingen. In de loop der jaren werden hier tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd door het Cultuurplatform zelf, het Davidsfonds, de Vuist, Nut en Vermaak, het CJK, Marka, ACW, KWB en andere plaatselijke organisaties.

  • Het Cultuurplatform participeert verder aan  het beheer van het ontmoetingscentrum “De Pastorij”.
  • Het Cultuurplatform zorgt voor het onderhoud en het bijhouden van deze website.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s