Merendree 18.11.17 HUMUS DER WAARHEID Hoe mythen waarheid mogelijk maken

LEZING
HUMUS DER WAARHEID
Hoe mythen waarheid mogelijk maken

DOOR
Frans BOENDERS (filosoof, schrijver en kunstcriticus)

WANNEER
Zaterdag 18 november om 20:00
(deuren open om 18:00)

WAAR
Galerie Lieve Lambrecht, Oostergemstraat 18, 9850 Merendree

PRIJS
10 € – te betalen aan de ingang
Hapje en consumptie naar keuze inbegrepen

RESERVATIE
info@lievelambrecht.be of 0476 / 67 30 61

ORGANISATIE
vzw BizzArt met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren

Waarachtige waarheid broeit slechts in duistere, modderige humus. Wie denkt dat zij/hij zonder het doorploegen van die vieze maar waarheidskiemen bevattende grondlaag de waarheid kan bereiken, draait zichzelf een rad voor ogen.

De ‘leugen’ van de mythe is de noodzakelijke maar niet voldoende mogelijkheidsvoorwaarde om de (steeds partiële) waarheid van het bestaande te ontrafelen.

Een mooi voorbeeld van deze stelling is de overbekende mythe van Oedipus. Daarin komt de verschrikkelijke waarheid van deze exemplarische man over zichzelf – dat wil zeggen dat hij vadermoord heeft gepleegd en met zijn moeder naar bed gaat – pas aan het licht NADAT hij die misdaden in de vruchtbare humus van zijn misleidende want valselijk succesrijke en humanistische levensweg voltrokken heeft.

Het verhaal van Oedipus in een notendop: Het Orakel voorspelt aan koning Laios van Thebe een lang verwachte erfgenaam maar waarschuwt hem tegelijk dat hij door de hand van zijn eigen kind zou omkomen. Om dit te voorkomen legt de koning Oedipus te vondeling. Hij wordt opgevoed door liefdevolle ouders en groeit op tot een moedig en trots man. Hij wordt beledigd door een arrogante oudere en doodt daarbij -onwetend en ongewild- zijn biologische vader. In de stad Thebe, die hij bevrijdt van de terreur van de Sfinx, wordt hij door het volk als koning ingehaald en krijgt hij terecht de mooie koningin Iocaste tot echtgenote. Daardoor pleegt hij in feite incest met zijn moeder. De Sfinx – de enige die aldoor de waarheid spreekt en die Oedipus z’n ware lot had voorspeld – gooit zich wanhopig te pletter wanneer Oedipus haar vragen, die tot dusver niemand heeft kunnen beantwoorden, juist beantwoordt. Wanneer de waarheid tot Oedipus doordringt steekt hij zichzelf de ogen uit en wordt hij verbannen uit Thebe.

Frans BOENDERS studeerde Germaanse filologie en filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij werkte ruim vijfentwintig jaar voor VRT als producent van radio- en televisieprogramma’s.
Frans Boenders is schrijver van een tiental boeken en essays over schrijven, schrijvers en literaire ethica. Hij schreef voor verschillende Vlaamse en Nederlandse literaire en culturele tijdschriften en was hoofdredacteur van magazine Kunst en Cultuur. Hij werkte mee aan kunsttentoonstellingen en -catalogi van onder andere de surrealistisch Belgische kunstschilder René Magritte en Art Nouveau.
Hij is een ervaren Azië reiziger en wijdde verschillende van zijn boeken aan oosterse filosofie, religies en culturen, waaronder twee boeken over Tibet: “Tibetaans dagboek: Tibet in de jaren tachtig” uit 1987 en “Kailash, De Weg van de Berg” tien jaar erna. Zijn werk “Denken in tweespraak” uit 1978 werd bekroond met de Arkprijs van het Vrije Woord.
Frans Boenders is lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten en werd er in 2007 tot voorzitter verkozen voor een termijn van twee jaar.

Moord, incest, bedrog,… mythologische verhalen om van te smullen. Maar deze verhalen uitgelegd en toegelicht worden door een erudiete rasverteller als Frans BOENDERS is het pas echt feest. Noteer daarom met stip deze bijzondere avond op 18 november in uw agenda.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Alle berichten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s