Film: Jaffa, The Orange’s Clockwork

De sinaasappelteelt lijkt niet het meest voor de hand liggende vertrekpunt voor een blik op het Israëlisch-Palestijnse conflict. Tot Jaffa, The Orange’s Clockwork eraan herinnert dat het omstreden grensgebied tussen de twee staten in de vorige eeuw één van de grootste exporterende gebieden ter wereld was van het oranje goud.

20130904_jaffa-the-oranges-clockwork-movie-poster-2010-1020668439

Regisseur Eyal Sivan reconstrueert hoe Jaffa van een Palestijnse plaatsnaam veranderde in een Israëlisch merk, en hoe de sinaasappelteelt van gezamenlijke arbeid transformeerde tot een door beide partijen geclaimde speelbal in hun oplopende conflict. Hij gebruikt daarvoor een stortvloed aan archiefmateriaal, van de vroegste fotografie uit 1840 tot haarscherpe videoshots van de afgelopen jaren. De beelden worden van commentaar voorzien door verschillende experts, terwijl ze ernaar kijken: geprojecteerd op de muren van hun kantoren of de lakens in hun woonkamers. Van historici tot kunstkenners, van dichters tot politiek analisten, ze laten allemaal hun licht op het archiefmateriaal schijnen dat in de loop der jaren steeds meer ideologisch geladen werd. Ook komen er sinaasappeltelers en -plukkers aan het woord, die in veel gevallen de meer saamhorige tijden hebben meegemaakt. Toen stonden Joden en Arabieren nog zij aan zij in de boomgaarden.
Deze film tonen we ook in het kader van het Oxfam-thema van de landroof. Israel is ervaringsdeskundige in dit “nieuwe” fenomeen, een land waar op georganiseerde en gelegaliseerde wijze systematisch aan landroof wordt gedaan, op kleine en op grote schaal.

Donderdag 17 oktober 2013, 20u, in Natuurpunt NMC, Driepikkelstraatr 32, Mariakerke, Documentaire van Eyal Sivan, 2010.

Kaarten/reservatie € 3/ 4, te verkrijgen in de Wereldwinkel Mariakerke. Reserveren kan via mariakerke@oww.be of 09/330 86 84.
Organisatie: Oxfam Wereldwinkel Mariakerke ism Wijk aan Zet , en Natuurpunt Gent
Trailer: http://www.vizzi.be/programma/jaffa-oranges-clockwork

 

Advertenties

Over Max Van Hemel

Max Van Hemel is voornamelijk potloodkunstenaar maar durft zich, bij hoge nood, ook wel 's te vergrijpen aan pastelkrijten. Sensuele, zachte, discreet gereserveerde naakten zijn zijn handelsmerk. Elk beeld heeft zijn verhaal. De tekeningen flirten dan ook met de technieken van het beeldverhaal. Naast kunstenaar is hij ook fotograaf/schrijver voor Gentblogt.
Dit bericht werd geplaatst in Activiteiten, Verenigingen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s