De slag bij Lepanto (mm43)

In de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Mariakerke zijn een aantal prachtige glasramen te bewonderen. Ze tonen meestal heiligen of Bijbelse figuren, maar in de zuidelijke zijbeuk zijn glas-in-loodramen aangebracht die behoren tot een reeks die handelt over de Rozenkrans. Deze reeks werd vervaardigd door glazenier Camille Ganton en geplaatst in 1904. Het is een schenking van ridder Paul van Tieghem de ten Berghe. Zijn familiewapen is op elk van deze ramen aangebracht.

Op het derde raam bidt paus Pius V de ‘paternoster’. In het hemeldeel van dit prachtig glasraam staat één van de grootste zeeslagen uit de geschiedenis afgebeeld. Het is de ‘Slag bij Lepanto”. Deze had plaats op 7 oktober 1571, aan de nauwe ingang van de Golf van Korinthe (Griekenland).

Image

De troepen van sultan Selim II waren in 1570 Cyprus binnengevallen met als doel de Venetianen uit het Oostelijk gedeelte van de Middellandse Zee te verdrijven. De Venetianen vormden hierop een alliantie met Paus Pius V, Filips II van Spanje, Malta en Genua, onder het opperbevel van Don Juan van Oostenrijk, de halfbroer van Filips II.

De geallieerde vloot ontmoette de Ottomaanse vloot bij Lepanto.

Het werd een strijd tussen de islam en het christendom.

Aan de islamitische zijde diende het vechten eervol te gebeuren met de wapens bekend uit de Koran: het zwaard, de speer, de lans en de pijl en boog. Een goede moslimsoldaat, zo was de opvatting, sprong in een bres of op een vijandelijk schip zonder bepantsering en gebruikte slechts de kracht van zijn armen. De moslims waren van mening dat het beter was een slag te verliezen dan oneervol te strijden. De geallieerde christelijke vloot gebruikte alle toen bekende middelen o.a. de kruisboog.

De christenen, met 84.500 man, 208 galeien, zes grote Venetiaanse galjassen (zeilschepen) en 102 hulpzeilvaartuigen, overwonnen de grotere vloot van de islamitische Osmanen met 88.000 man, 210 galeien, 44 galjoten en 20 fusten, na een zeeslag die ongeveer vier uur duurde. De bemanning van de Real, het vlaggenschip van Don Juan, wist de Turkse opperbevelhebber te doden. Zijn hoofd werd op een spies gezet om de vijand te demoraliseren.

De Ottomanen verloren 200 vaartuigen, 24.000 man en ruim 15.000 christelijke galeislaven. De christenen verloren ‘slechts’ 15 galeien en 7500 man. In Europa was de vreugde om de overwinning bijzonder groot.

Deze zeeslag had een grote invloed op het moreel van de christenheid. De overwinning werd toegeschreven aan het bidden van de Rozenkrans door zowel het niet-strijdende volk als de krijgsmacht. Na de slag stelde paus Pius V 7 oktober in als ‘feest van Maria van de Rozenkrans’ en de maand oktober werd, binnen de katholieke Kerk, de Rozenkransmaand.

Jos De Baets merkwaardig.mariakerke@telenet.be

Naar aanleiding van de Open Kerkendagen op 2 en 3 juni 2012 werd een kleurenbrochure (€ 10) gemaakt over de glasramen van de O.-L.-Vrouwkerk te Mariakerke. Info en verkoop:

jos.de.baets@telenet.be (09.227.23.79)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Alle berichten, Erfgoed, Kerken en Kastelen, Merkwaardig Mariakerke en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s